Mindfulness in Utrecht

minder stress en meer plezier in je leven



Odette Stoutjesdijk

In mijn dagelijkse werk ben ik behandelaar van mensen met hersenletsel en hun naasten. Dit werk doe ik nu meer dan 15 jaar met veel plezier.

In 2018 heb ik kennis gemaakt met Mindfulness, in eerste instantie om zelf bewuster, met meer aandacht en minder stress te leven. Ik werd geraakt door de intensieve veranderingen die mijn medecursisten en ik bereikten in een periode van 8 weken. Het heeft mij veel gebracht; beter om kunnen gaan met stress, beter mijn grenzen kunnen aanvoelen en respecteren, niet meer teveel hooi op mijn vork nemen, maar realistisch zijn in wat ik bijvoorbeeld qua werk kan doen, en meer tevredenheid met mijn leven. Mijn dagelijkse meditatie is een manier geworden voor 'geestelijke hygiëne'; Ik vergelijk het maar met douchen. Wat douchen doet om dagelijks je lichaam te reinigen, is meditatie voor mij o.a. een manier om dagelijks mijn lichaam-geest schoon te maken. Op een bepaalde manier sta je met meditatie echt stil bij waar je mee bezig bent en wat er allemaal speelt in je leven en op een andere manier kan meditatie juist ook het hoofd leeg maken.

Ik heb de opleiding tot cat. 1 mindfulnesstrainer gevolgd bij Rob Brandsma,  Mila de Koning en Wibo Koole bij het Centrum voor Mindfulness in Amsterdam en heb diverse retraites gevolgd bij Frits Koster en Jetty Heynekamp.

Mijn trainingen kenmerken zich door kleine groepen en persoonlijke aandacht. Contact, verbinding, veilige open sfeer, inclusie, vriendelijkheid, vrijheid, mildheid, imperfectie en compassie zijn waarden die voor mij van groot belang zijn. Ik organiseer een training wanneer ik er zin in heb, het is voor mij geen commerciële activiteit, maar iets wat ik naast mijn andere bezigheden doe.

Onze diepe verbinding met de natuur, yoga, inzichten uit de filosofie, psychologie, o.a. de oude boeddhistische psychologie, inzichten uit de hedendaagse wetenschap, het contact met mensen om mij heen en kunst zijn belangrijke inspiratiebronnen. In mijn dagelijkse werkzaamheden met mensen met niet aangeboren hersenletsel, begeleid ik voornamelijk mensen die door het hersenletsel afasie hebben; problemen met taal (spreken, begrijpen, lezen en schrijven). De mensen met afasie die ik tegenkom inspireren om 'voorbij de woorden' verbinding te maken. 

Heb geen haast
Zie hoe een bloem groeit
Ze heeft geen haast.
Ze vergelijkt zichzelf niet
met een andere bloem
Ze verlangt er niet naar van
kleur te veranderen
Of een andere vorm aan te nemen
Ze doet geen moeite om te bloeien
Wanneer de voorwaarden  goed zijn
zal ze in volle bloei komen
En de bloem vertrouwt dat proces
Dus relax, ontspan en blijf
in contact met  je
innerlijke werkelijkheid

(schrijver onbekend)