Mindfulness in Utrecht

minder stress en meer plezier in je levenMindfulness in het kort

Mindfulness gaat over aandacht en opmerkzaamheid. We zijn allemaal zo vaak verzeild in gedachten, twijfels en oordelen. We zitten zo vaak 'in ons hoofd'. In gedachten ben je vaak bezig met het verleden of de toekomst. 'Heb ik dit wel goed gedaan, wat moet ik straks doen, zal ik daarin slagen, als het maar niet mislukt..'. Ook zijn er veel onbewuste gedachten die ons handelen automatisch in een bepaalde richting laten gaan.

Bij mindfulness train je om je aandacht te richten op het hier en nu. We doen veel meditatie zoals zitmeditatie of loopmeditatie of eenvoudig mindful bewegen, om te leren meer opmerkzaam te zijn.

Je kunt zo meer afstand nemen van onprettige, negatieve gedachten en meer ruimte toelaten voor vriendelijkheid en compassie. Je leert automatische patronen op te merken en te veranderen, waardoor je minder stress en meer ontspanning ervaart.

De 8-weekse training

MBSR is de naam van de in de jaren '70 ontwikkelde training 'Mindfulness Based Stress Reduction'. De training bestaat uit 8 wekelijkse bijeenkomsten en een oefendag. Daarnaast worden er wekelijks oefeningen meegegeven om thuis te doen. We volgen de werkwijze van de training MBSR.

De oefeningen tijdens de bijeenkomsten en tussen de sessies door zijn divers. Er zijn o.a. meditatie oefeningen bij. We starten de training gewoon op stoelen en je hoeft geen meditatie ervaring te hebben. Met iedereen die interesse heeft houd ik een persoonlijk kennismakingsgesprek. Tijdens dat gesprek bespreken we je verwachtingen van de training en eventuele belemmeringen of kwetsbaarheden en mogelijke aanpassingen, bijvoorbeeld bij chronische pijnklachten.

Wat krijg je als je mee doet met de training?
- Een kennismakingsgesprek
- 8 bijeenkomsten van 2,5 uur: theorie van mindfulness, veel begeleide oefeningen en ruimte om de ervaringen tijdens de oefeningen te bespreken
- Een stilteretraite dag: verdieping van wat je in de mindfulnesstraining hebt geleerd, uiteraard onder begeleiding
- Een uitgebreid werkboek met informatie en oefeningen
- Tips voor audiobestanden van geleide meditaties

Vergoeding zorgverzekeraar

Vanwege mijn registratie bij de beroepsvereniging VMBN en het Kwaliteitsregister, zijn er mogelijkheden om de mindfulnesstraining vergoed te krijgen bij je zorgverzekeraar. Meestal is wel een verwijzing van de huisarts nodig. Informeer bij jouw verzekeraar naar de mogelijkheden voor vergoeding.
Registratie VMBN 20221688 / Cat. 1 trainer
Registratie Kwaliteitsregister mindfulnesstrainers MB-200872
KvK 88867900

Wetenschappelijk bewezen

Eén van de dingen die mij aanspreken is dat er veel wetenschappelijk onderzoek [1] gedaan is naar de effecten van de MBSR training. Deelnemers rapporteren na het volgen van de training diverse positieve veranderingen met betrekking tot hoe zij zichzelf, gedachten en stress ervaren. Er ontstaat vaak een algehele vergroting van levenskwaliteit.

1.  Khoury B, Sharma M, Rush SE, Fournier C. Mindfulness-based stress reduction for healthy individuals: A meta-analysis. Journal of Psychosomatic Research. 2015 Jun;78(6):519-528. DOI: 10.1016/j.jpsychores.2015.03.009. PMID: 25818837.